HALTER LoadAssistant® voor het beladen van series van 10 tot 1000 stuks

PRODUCEREN KLEINE SERIES | VRAAG EN AANBOD

Wouter van Halteren is terug met een nieuwe onderneming: HALTER CNC Automation in ISSUM (D). Met een nieuwe Robot: De HALTER LoadAssistant, deze staat voor korte omsteltijden, flexibiliteit en kleine series produceren.

Dit waren de uitgangspunten voor het realiseren van een geheel nieuw robotsysteem voor het beladen van werkstukken van CNC-machines. Onder de naam Halter LoadAssistant zal de nieuwe machine tijdens de Techni-Show voor het eerst in Nederland worden gepresenteerd.

De bedenker is Wouter van Halteren. Met de Halter LoadAssistant verwacht Van Halteren het midden- en kleinbedrijf in de metaalverwerkende sector van dienst te kunnen zijn. ‘Het gaat er bij deze bedrijven om dat ze niet alleen de arbeidskosten kunnen verlagen maar ook om de productiviteit van de onderneming op een hoger peil te brengen. Met andere woorden de operator kan zich met de voor hem bestemde taken bezighouden en hij hoeft met dit robotsysteem niet meer het veel tijdrovender handwerk – beladen van de producten – te doen: Van Halteren vindt dat erbinnen de automatisering te weinig wordt gekeken naar de kleine en middelgrote ondernemers. ‘Er zijn natuurlijk meer robotcellen, maar de automatisering, de inzet hiervan, het gebruiksgemak, de snelheid en de toepassingen zijn vaak gericht op de grotere series, terwijl de meeste bedrijven te maken hebben met veel wisselende series en korte levertijden. Met de ontwikkeling van dit robotsystemen verwachten we hiermee juist de kleine en middelgrote bedrijven te kunnen ondersteunen’.

De Halter LoadAssistant is overzichtelijk, ‘flexibel en een betaalbare automatiseringsoplossing voor jobbers, de kleine tot middelgrote bedrijven in de maakindustrie. Er kan meer worden geproduceerd tegen lagere kosten, ~auditor de concurrentiepositie wordt versterkt.

Ruwe schetsen

‘Het idee ontstond zo’n driekwart jaar geleden en we hebben dit met Fastems in Finland verder uitgewerkt. Fastems produceert flexibele manafacturing systemen en is ’s werelds grootste speler op dit gebied. Het bedrijf levert grote automatiseringsprojecten over de gehele wereld: Fastems heeft een dochteronderneming in lssum, Duitsland. Dit bedrijf Pnetimotec heeft samen met Halter CNC Automation de gehele engineering op zich genomen. Bij Pnetimotec worden dan ook de eerste 26 stuks uitbesteed, de unit kan aan een draaibank en freesbank worden ingezet. ‘De cel moet dan binnen een half uur van de ene naar de andere machine worden verplaatst, Na installatie waarbij vaste stelpunten In de grond worden gemaakt, staat de eenheid dan ook direct goed en is operationeel. De cel leest ook welke machine aan hem is gekoppeld.

Roterend beladingssyteem

Het roterende beladingssysteem is geschikt voor werkstukken tot 25o mm. Bij dit robotsysteem zitten vier universele rasterplaaten in de formaten 23 -6o/ 23 -120/23 – 16o en 23 -250. Het programmeren van het beladingsprogramma is slechts een kwestie van enkele stappen op het 15″ touch screen. ‘In combinatie met de Halter Smart Control, het flexibele beladingssysteem en het snel in te stellen grippersysteem maakt dat de omsteltijd op zo’n vijf minuten uitkomt. En dat is ideaal bij vele kleinere series’. Halter CNC Automation heeft inmiddels al acht systemen verkocht en zet het robotsysteem via deals op de markt.’Op de Techni-Show staat de Halter LoadAssistant onder andere bij de machineleveranciers Bender, Ouder Reimer en Landre/Haas. De prijs van het complete systeem ligt circa 70.000 euro.

Geen onbekende

Van Halteren is geen onbekende in de maakindustrie. Met het door hem opgerichte bedrijf Style High Tech, fabrikant van CNC draai- en freesmachines, maakte hij furore. Tot dat de misère in de industrie begon. ‘In de eerste jaren hadden we weinig problemen en groeiden we jaarlijks met gemiddeld 35 procent. Maar bij het uitbreken van de crisis daalde de omzet van ruim 10 miljoen in 2008 tot 3 miljoen in 2009. In de periode daarna is gewerkt aan het herstel, waardoor de orderintake weer op het niveau kwam van voor de crisis, maar door de verzwakte financiële positie kon de glorie niet meer worden gefinancierd. Dit betekende toen einde oefening, hoe zuur ook. ‘Dankzij de goed gevulde orderportefeuille kon er met de Nivora Groep waaronder ook SafanDarley en Bewo vallen, heel snel een doorstart worden gemaakt’. Van Halteren heeft nog bijna een jaar als algemeen directeur kennis en kunde gedeeld met het doorgestarte bedrijf. ‘Maar mijn besluit om een nieuwe onderneming op te gaan zetten, stond toen ook al vast. Bovendien is Style bij Nivora in goede handen.

Bron: Vraag & Aanbod