HALTER LoadAssistant® voor het beladen van series van 10 tot 1000 stuks

HALTER LOADASSISTANT ROBOTCEL | METAALNIEUWS

Een laagdrempelige robotcel met extreem korte omsteltijden, dát kenmerkt de nieuwe LoadAssistant. 28 januari 2014 – Een laagdrempelige robotcel met extreem korte omsteltijden. Zo omschrijft Wouter van Halteren de nieuwe Halter LoadAssistant die hij op de markt brengt. Juist door die korte omsteltijden is deze cel geschikt voor het automatisch beladen van CNC draaibanken en bewerkingscentra voor kleine en middelgrote series.

Van Halteren is oud-directeur van machinebouwer Style High Tech, dat sinds 2012 onderdeel is van de Nivora groep, waartoe ook Safan, Darley en Bewo behoren. Een half jaar geleden heeft Van Halteren afscheid genomen van het bedrijf, maar nu is hij terug in de metaalindustrie met een universele beladingsrobot. Hiervoor heeft hij samen met enkele compagnons het bedrijf Halter CNC Automation in Amersfoort opgericht. “Ik had al langer wat ideeën om kleine series te automatiseren”, aldus Van Halteren. “Samen met het Finse Fastems hebben we die uitgewerkt tot een product. Fastems is een wereldspeler op het gebied van productie-automatisering (onder andere FMS-systemen), maar deze robotcel is voor hun een nieuwe ontwikkeling.”

Draaibare tafel

Al in zijn Style-periode zag Van Halteren dat jobbers moeite hadden om voldoende goede mensen te vinden voor het bedienen van hun machines. Ze willen meer doen met het zelfde aantal mensen, maar zijn tegelijkertijd huiverig voor automatisering; vaak weet men niet waar te beginnen. Van Halterens antwoord daarop is de Halter LoadAssistant. Een compacte, ergonomische, overzichtelijke en flexibele robotcel, die snel is in te stellen voor wisselende series.

Dat kan dankzij de manier van beladen met behulp van een draaibare tafel en het eenvoudige besturingssysteem. Terwijl de robot een machine belaadt en ontlaadt, kan de cel aan de achterzijde worden gevuld met nieuwe producten. Hiervoor zijn vier universele rasterplaten op de tafel gemonteerd (eenvoudig en snel uitwisselbaar dankzij bajonetsluitingen) voor onderdelen met verschillende maten (23-60 mm, 23-120 mm, 23-160 23-250 mm). Die onderdelen worden geplaatst in ruitvormige rasters. Doordat de tafel iets schuin staat, glijden ze naar de onderste hoek van de ruit, waar de robot ze herkent en op kan pikken. De rasterplaten zijn ook in hoogte verstelbaar zodat onderdelen tot een hoogte van 250 mm kunnen worden geladen.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem draagt ook bij aan de korte omsteltijden. Halter SmartControl leidt een operator snel door het programma. In slechts enkele stappen kan op het 15 inch touchscreen een beladingsprogramma worden gemaakt. “Hiervoor is geen robotervaring vereist”, aldus Van Halteren. “Dan gaat de robot aan het werk en kan de operator zich richten op andere werkzaamheden, bijvoorbeeld een nieuwe serie of het programmeren van een andere machine.”

Is de tafel beladen met onderdelen, dan wordt hij naar de andere zijde van de cel gedraaid. Aan dit concept dankt de LoadAssistant ook zijn fraaie ronde design. “Onze cel ziet er fraai uit vanuit een functionele gedachte en niet andersom”, aldus Van Halteren.

Draaibanken en bewerkingscentra

De LoadAssistant kan zowel draaibanken als bewerkingscentra beladen. Hij is eenvoudig met een palletwagen van de ene machine naar de andere te verplaatsen. Dat kan binnen een half uur. De robotcel wordt op de vloer vastgezet met drie zelfcenterende ankers en met de machine verbonden door middel van een Harting stekker.

De grippers van de robot zijn makkelijk te wisselen: voor ronde werkstukken kan een 3-vingerige gripper worden gebruikt en voor rechthoekige een 2-vingerige. Ook is er de keuze tussen een enkele en een dubbele gripper, waarbij een dubbele de productietijd fors reduceert.

Series vanaf 10 stuks

De LoadAssistant wordt in twee types op de markt gebracht: de Halter 10 voor werkstukken tot 10 kilo en de Halter 20 voor werkstukken tot 20 kilo. De cellen zijn standaard uitgerust met een 6-assige Fanuc robot. “Het is een plug & play systeem”, aldus Van Halteren. “We hebben het bij een klant binnen een dag operationeel.”

Volgens Van Halteren is de LoadAssistant geschikt voor series vanaf tien stuks. “Maar om te beoordelen hoe rendabel onze cel is, moet je eigenlijk kijken naar de cyclustijden. De LoadAssistant loont al bij series met een cyclustijd van een uur. De terugverdientijd is minder dan een jaar.”

Introductie op Techni-Show

De productie en assemblage van de robotcellen vindt plaats bij Fastems-dochter Pneumotec in Issum in Duitsland (vlak over de grens in de buurt van vliegveld Weeze). Daar zijn ze ook uitgebreid getest. In eerste instantie is een serie van elf cellen gemaakt. De introductie van de Halter LoadAssistant is tijdens de Techni-Show (11-14 maart in Utrecht), maar voor wie daar niet op kan wachten is er op 12 en 13 februari een sneak preview bij Pneumotec in Issum.

Op de Techni-Show zullen werkende cellen worden getoond op de stands van in ieder geval Bendertechniek, Oude Reimer en Promas CNC. Deze machineleveranciers maken samen met nog zo’n acht à negen leveranciers van CNC machines en servicebedrijven deel uit van het dealernetwerk dat inmiddels in Nederland is opgezet. Alle dealers zijn door Halter CNC Automation opgeleid om de cellen te installeren en te koppelen aan elk merk CNC machine. Ook zijn ze gecertificeerd. De introductie van de nieuwe robotcel begint op de Nederlandse markt, maar direct daarna gaat Van Halteren er Europa mee in.

Bron: Metaalnieuws