HALTER LoadAssistant® voor het beladen van series van 10 tot 1000 stuks

10 redenen voor metaalbedrijven om in 2017 te investeren robot-technologie

Wouter van Halteren, oprichter van HALTER CNC Automation, houdt zich iedere dag bezig met de vraag hoe verspanende bedrijven kleine en middelgrote series efficiënt kunnen produceren. HALTER CNC Automation ontwikkelt standaard plug-and-play beladingsrobots voor het automatisch beladen van CNC-machines.

 

Automatiseren is geen thema meer

“Het automatiseren van CNC-machines komt in een nieuwe fase. Het wel of niet automatiseren is niet de vraag. Het is vraag hóe bedrijven gaan automatiseren. Het is net zoals we dat ook in de jaren ’80 hebben gezien: bedrijven maakten toen de afweging tussen conventionele machines en CNC-machines. Het omslagpunt maakte dat alleen nog maar CNC-machines werden verkocht. Hetzelfde zal nu met automatisering gebeuren,” vertelt Wouter van Halteren.

 

Onderzoek: “De bezwaren worden steeds beter getackeld door slimme oplossingen.”

HALTER CNC Automation onderzocht de redenen om te investeren in robot-technologie. Wouter van Halteren licht het onderzoek kort toe: “Wij hebben onderzoek gedaan naar de redenen voor metaalbedrijven om te investeren in CNC-automatisering en wij zien dat de bezwaren steeds beter getackeld worden door slimme standaard-oplossingen. Plug-and-play-oplossingen maken dat robot-specialisten niet meer noodzakelijk zijn en nemen dit bezwaar dus weg. Ook de onzekerheid in de supply chain is geen issue meer. CNC-beladingsrobots kunnen snel én eenvoudig worden omgesteld en zijn breed inzetbaar. Beladingsrobots zijn niet gelinkt aan een specifiek product. Het is ook interessant om de veranderde visie op automatisering te benoemen. Bedrijven zien de beladingsrobot soms als een toebehoor aan de CNC-machine, die niet dezelfde prijs mag hebben als de machine zelf. Wij zien dat steeds meer bedrijven de rekensom maken: welke investering moet worden gedaan en wat levert deze investering op?”

Het onderzoek van HALTER CNC Automation levert de volgende redenen voor metaalbedrijven om te investeren in automatisering op:

 

1. Gebrek aan personeel

Het vinden van geschikt personeel wordt steeds lastiger. De instroom van vakmensen is niet toereikend om aan de vraag van verspanende bedrijven te beantwoorden. Het dwingt bedrijven dan ook om na te denken over alternatieven.

 

2. Lage bezetting van machines

Het voorkomen van een te lage bezetting van machines is noodzaak. Machines worden steeds complexer én duurder: deze investering moet worden terugverdiend. Het realiseren van meer spindeluren zorgt dat bedrijven deze investering sneller terugverdienen. CNC-beladingsrobots kunnen immers ook buiten de reguliere werktijden aan het werk gezet worden.

 

3. Het aanbod aan CNC-beladingsrobots

Het aanbod aan CNC-beladingsrobots is ruim voldoende om iedere ondernemer een passende oplossing te bieden. Het aanbod aan standaard-concepten is sterk toegenomen. Standaard-concepten maken het investeren in het automatiseren van CNC-machines kosten-technisch ook een stuk aantrekkelijker.

 

4. Geen robot-specialisten nodig

Het automatiseren van CNC-machines kan niet alleen een stuk voordeliger, maar ook een stuk gebruiksvriendelijker. Het is niet meer nodig om zelf robot-specialisten in huis te hebben. Het instellen van een nieuwe serie kost met de nieuwe generatie beladingsrobots, zoals de HALTER LoadAsistant, slechts enkele minuten.

 

5. Plug-and-play en direct meer rendement

Steeds meer automatiserings-oplossingen zijn plug-and-play. Het implementatie-proces is kort en de systemen kunnen direct meer rendement uit de CNC-machines halen. Het maakt de investering in het automatiseren van CNC-machines niet alleen een stuk eenvoudiger, maar ook een stuk aantrekkelijker.

 

6. Breed inzetbare beladingsrobots

Beladingsrobots kunnen snel en eenvoudig worden omgesteld én voor een breed scala aan werkstukken worden gebruikt. Het is niet langer noodzakelijk om te wachten op langdurige contracten voordat in een CNC-beladingsrobot geïnvesteerd kan worden. Bedrijven wachtten in het verleden op langdurige contracten, die hen konden verzekeren dat de investering in CNC-automatisering rendabel zou zijn. Het breed-inzetbare karakter van de huidige beladingsrobots maakt dat bedrijven de vrijheid hebben om nu te investeren in de automatisering van hun CNC-machines.

 

7. Financiële instellingen zien de voordelen van automatiseren

Financiële instellingen zijn inmiddels gewend aan het fenomeen ‘CNC-automatisering’. Hierdoor is het voor bedrijven een stuk eenvoudiger om de financiering van deze investering te regelen. Sterker nog: ook financiële instellingen zien de voordelen van het automatiseren van CNC-machines en stimuleren deze investeringen. Het is een goed moment om van deze trends en ontwikkelingen te profiteren.

 

8. De CNC-beladingsrobot is een hulpmiddel, geen bedreiging

Het personeel ziet de beladingsrobot niet meer als een bedreiging. Het repeterende en zware werk wordt door de robot overgenomen en de operator kan zich bezighouden met de werkvoorbereiding. Hier hebben plug-and-play-oplossingen een cruciale bijdrage geleverd: de beladingsrobot is een toegankelijk hulpmiddel geworden.

 

9. Bereidheid om te investeren in CNC-automatisering

Het rendement van investeringen wordt kritisch bekeken door verspanende bedrijven. Het investeringsbedrag is niet het enige aspect dat onder de loep wordt genomen, ook de opbrengst en de terugverdientijd spelen een cruciale rol in het beslissingsproces. Het automatiseren van CNC-machines kent een kortere terugverdientijd door de snelle implementatie; dat maakt de bereidheid om te investeren in CNC-automatisering een stuk groter. Het gebrek aan personeel is een ander praktisch aspect dat invloed heeft op de bereidheid om te investeren in CNC-beladingsrobots en automatisering.

 

10. Liever automatiseren dan uitbreiden

Het automatiseren van CNC-machines zorgt voor meer rendement. Steeds vaker kiezen bedrijven dan ook voor het investeren in automatisering op bestaande machines en niet voor het uitbreiden van het machinepark.